Milloin headhunting on paras tapa rekrytä: 5 tilannetta, joissa suorahausta on hyötyä

Onko suorahausta yrityksellesi mitään hyötyä vai onko fiksumpaa etsiä sopivia henkilöitä julkisen ilmoittelun ja omien verkostojen kautta? Listasimme viisi tyypillistä tilannetta, joissa suorahaku paitsi säästää monelta harmilta, myös tarjoaa kustannustehokkaan ratkaisun.

1. Osaajia on erittäin vähän tai he ovat erittäin kysyttyjä

Tämän päivän työelämä on osaajan pelikenttä ja vaatii työnantajayritykseltä paljon. Kilpailu markkinoilla on kovaa. Ärsykkeiden ja sisällön määrä lisääntyy päivä päivältä. Tekoäly ja maailman muutokset vaativat nopeita liikkeitä ja jatkuvaa uudistumista. Lisäksi ihmisten odotukset ovat kasvaneet: enää ei riitä, että työpaikasta saa palkan asuntolainan ja lasten harrastusten maksuun, vaan työpaikalta halutaan merkityksellisyyttä ja arvojen mukaista toimintaa.

Kaikki tämä voi saada myös rekrytoinnin tuntumaan loputtomalta suolta.

Suorahakukumppani on erikoistunut nimenomaan tähän. Löytämään pätevät ja sopivat hyvät tyypit silloinkin, kun siihen vaaditaan Sherlock Holmesin salapoliisitaitoja ja sinnikkyyttä potenssiin kymmenen. Suorahaulla tehtävä hakuprosessi on henkilökohtainen ja pitkälle personoitu tavalla, johon julkinen työpaikkamainonta ei koskaan yllä.

2. Yrityksesi ei ole tunnettu tai työnantajabrändissä on parannettavaa

Kiinnostuksen herättäminen voi tuntua tyhjille seinille puhumiselta, jos yrityksesi tuntee vain harva. Hyväkin julkinen ilmoitus hukkuu muuhun kohinaan, jos yrityksen nimi ja logo ei soita potentiaalisen kandin kelloa.

Koska suorahaun aikana käydään henkilökohtaista keskustelua ehdokkaiden kanssa, headhunter pystyy vaikuttamaan suoraan ehdokkaiden käsitykseen ja tietoisuuteen asiakkaana olevasta yrityksestä. Henkilökohtaisen kanssakäymisen painoarvo on nykyisen geneerisen massasisällön aikakautena usein kultaakin arvokkaampaa.

Hommansa osaava suorahakutiimi on myös oivallinen kaveri ulkoiseen mielikuvatyöhön. Vaikka työnantajabrändi eli employer brand lähtee aina sisältä päin, on headhunter hyvä – ja henkilökohtainen – lisä aktiiviseen työnantajaviestintään.

Hakuprosessin aikana kandien kanssa käydyt keskustelut ovat konkreettista materiaalia sekä sisäiseen että ulkoiseen EB-työhön ja brändin kehittämiseen. Ne tuovat yrityksellesi oikeaa ja aitoa palautetta siitä, millaisena yrityksesi nähdään.

3. Rekrytoinnilla on kiire

Lähtikö kovan luokan tekijäsi kahden viikon irtisanomisajalla ja nyt on tulenpalava hoppu löytää tehtävään uusi henkilö? Kiire ei tee rekrytoinnille hyvää, mutta elämässä ja liiketoiminnassa tulee vastaan yllättäviä ja yllättävän äkkinäisiä tilanteita, jolloin on pakko toimia nopeasti.

Jos tarvitset tekijää mahdollisimman pian, julkisten ilmoitushakujen tekeminen voi olla turhaa ajanhaaskausta. Laadukas osaaja löytyy huomattavasti todennäköisemmin suorahaun sourcingin kautta eli niiden henkilöiden joukosta, jotka eivät aktiivisesti etsi töitä. Suorahakutiimi tuo projektiin ammattitaidon, työkalujen ja hiotun prosessin avulla nopeutta ja tehokkuutta silloin, kun oikean henkilön olisi parempi olla löytynyt jo eilen.

Muista kuitenkin, että jos et ole valmis tinkimään kandin laadusta nopeuden kustannuksella, rekrytointiin on pakko panostaa myös aikaa. Kiireestä huolimatta huolellisesti tehty valintaprosessi vähentää riskiä, että olet samassa tilanteessa heti uudestaan. Ensimmäisenä vastaantulijana paikan saanut lähtee lätkimään paljon todennäköisemmin kuin henkilö, jonka sopivuus yritykseen ja tehtävään on oikeasti varmistettu.

4. Rakennat uutta liiketoimintaa tai tiimiä

Kun liiketoiminta laajenee ja kehittyy, myös tarpeet muuttuvat. Olemassaolevat verkostot voivat olla erinomaiset, mutta ne eivät enää riitä, kun ollaan uusilla vesillä kalassa.

Suorahaulla löydetään paitsi määrää myös laatua – ja ehkä myös odottamatonta laatua. Suorahakukumppanin monialainen toimialatuntemus voi tuoda kandilistaan ehdokkaita, joita et itse olisi osannut ajatellakaan.

Muutoskohdissa voi olla kinkkistä tietää, millainen henkilö tehtävään loppujen lopuksi olisi paras. Käytä suorahakukonsulttia hyväksesi. Hän on erinomainen sparrikaveri, jonka näkemys, liiketoimintaosaaminen ja haastamistaito auttavat hakuprofiilin kirkastamisessa. Hyvä headhunter osaa katsoa tilannetta kokonaiskuvan kautta ja tuoda pöytään myös uusia ideoita.

5. HR-resurssit ovat rajalliset

Suorahakutiimi helpottaa rekrytointia, kun rekrytointi ei kuulu yrityksen ydinosaamiseen tai HR:n aika on muutenkin jo kortilla. Päätöksentekoa et voi ulkoistaa, mutta rekrytoinnin voit. Jos resurssit ovat hyvin rajalliset, käytä ne viisaaseen ja harkittuun valintaan – älä rekryprosessiin.

Suorahakukumppani säästää yritykseltä mm. profilointiin, mainontaan, lisätietokysymyksiin vastaamiseen, hakijoiden seulontaan, suositusten tarkistamiseen, soveltuvuusarviointeihin ja haastatteluihin uppoavan ajan ja vaivan. Ylimääräisten ja osaavien käsiparien lisäksi saat myös objektiivista, ulkopuolisen ammattilaisen tarjoamaa tukea valinnan tekoon.

Rekrytointi tulossa?

Kysy näkemystä ja lisätietoa Olli-Pekalta p. 0504444450 tai sovi keskusteluaika Tuomaksen kanssa alla olevasta napista.

Sovi keskusteluaika