Suorahaku eli headhunting tavoittaa huippuosaajat ja tekee rekrytoinnin helpommaksi

Suorahaku eli headhunting tavoittaa huippuosaajat ja tekee rekrytoinnin helpommaksi

Yksinkertaisesti sanottuna yrityksen johtoon tai avainrooliin etsitään yleensä pätevää ja sopivaa henkilöä. Pätevän löytäminen on kohtuullisen haastavaa, sopivan sitäkin vaikeampaa – ja siinä työssä autamme sinua.

Tältä sivulta löydät kattavan tietopaketin suorahausta, hakuprojektin vaiheista ja vastauksia suorahausta usein kysyttyihin kysymyksiin.

Mitä suorahaku on

Mitä suorahaku on ja milloin se palvelee parhaiten?

Suorahaussa tehtävään etsitään ehdokkaita ilman julkista hakua. Parhaat osaajat työskentelevät yleensä jo mielenkiintoisissa positioissa, eivät välttämättä seuraa työpaikkailmoittelua tai ole edes pohtineet työpaikan vaihtoa.

Headhunter löytää potentiaaliset kandidaatit ja osaa herättää huippuammattilaisen kiinnostuksen myös silloin, kun tehtävä pitää myydä ehdokkaalle.

Suorahaun avulla saat laadukkaat kandidaatit hallitukseen, ylimpään johtoon ja johtoryhmätehtäviin, keskijohtoon ja vaativiin asiantuntijatehtäviin.

Se tuo tuloksia, kun rakennat uutta tiimiä tai liiketoimintaa, oikeanlaiset osaajat ovat erittäin kysyttyjä tai heitä on hyvin vähän, tai jos yrityksesi ei ole tunnettu.

Milloin headhunting on paras tapa rekrytä? Lue 5 tyypillistä tilannetta, joissa suorahausta on hyötyä.  

Miten suorahaku toimii

Miten suorahaku toimii?

Suorahakutiimi toimii tiiviissä yhteistyössä asiakkaan kanssa: se, millaista henkilöä haetaan, määritellään yksilöllisesti ja strategisesti yrityksen tarpeiden pohjalta, ja ehdokaslistoja käydään yhdessä läpi projektin aikana.

Suorahakutiimiin kuuluu suorahakukonsulttien lisäksi talent sourcing -konsultti eli osaajien hakemiseen erikoistunut henkilö, joka kartoittaa osaajamarkkinaa, sekä projektipäällikkö.

Ammattitaitoinen suorahakutiimi:

Varmistaa laajan kandidaattipoolin, tasokkaat ja monipuoliset hakijat ja oikeat henkilövalinnat

Suorahakukumppanin tärkeä ominaisuus on taito löytää aktiivisten työnhakijoiden lisäksi myös ne tehtävään soveltuvat osaajat, jotka eivät etsi töitä. Hyvästä suorahakutiimistä löytyy kykyä viestiä tehtävästä houkuttavasti ja luottamuksellisesti sekä taitoa varmistaa hakijan kyvykkyys ja soveltuvuus.

Headhuntingia käyttämällä tasokkaita, monipuolisia ja motivoituneita ehdokkaita löytyy myös silloin, kun tehtävä on vaikea täyttää tai yrityksen omat resurssit rekrytointiin ovat rajalliset. Suorahakukumppanilla on vankkaa liiketoiminta- ja toimialaymmärrystä, joka valjastetaan tukemaan oikean henkilön löytymistä.

Vähentää virherekrytointeja ja liiketoiminnan paikallaan junnaamista

Pieleen mennyt rekrytointi on yritykselle aina resurssien hukka – ja pahimmillaan painajainen. Ja vaikka virherekrytointi ei keikuttaisikaan koko venettä, liiketoiminta hidastuu ja kärsii, jos avainhenkilön paikkaa ei saada täytettyä tai valittu henkilö osoittautuu tehtävään sopimattomaksi.

Suorahakutiimi tuo prosessiin näkemystä, kokemusta ja ylimääräisiä käsipareja, kun halutaan olla varmoja oikeasta valinnasta tai rekrytoinnilla on kova kiire.

Säästää organisaation aikaa ja vaivaa nopealla ja laadukkaalla rekrytointiprosessilla

Suorahakukonsultit ovat rekrytoinnin ammattilaisia, jotka osaavat toteuttaa hakuprosessin tehokkaasti ja säästävät yritykseltä mm. profilointiin, mainontaan, lisätietokysymyksiin vastaamiseen, hakijoiden seulontaan, suositusten tarkistamiseen ja haastatteluihin uppoavan ajan ja vaivan.

Toimii yrityksen brändilähettiläänä

Parhaat tekijät eivät ryntää uuteen yritykseen suinpäin ja huonolla fiiliksellä. Headhunter on yrityksen brändilähettiläs, joka edustaa työnantajaorganisaatiota luotettavasti, kertoo tehtävästä positiivisesti ja rehellisesti sekä osaa kohdata hakijan inhimillisesti, ihmiseltä ihmiselle.

Myönteinen hakijakokemus on osa positiivista työnantajamielikuvaa. Se houkuttaa yritykseen uusia osaajia ja jättää hakijalle hyvän kuvan yrityksestä silloinkin, kun valinta ei napsahda omalle kohdalle.

Kandien kanssa käytyjen keskustelujen perusteella yritys saa autenttisen palautteen omasta työnantajamielikuvastaan.  

”Tahan tulee referenssiteksti. Mikali suinkin mahdollista, kannattaa suositukset pyytaa jostakin tietysta kulmasta pyytamalla suosituksen antajaa vastaamaan kysymykseen.”

Sulo Suosittelija

Suosittelijayritys Oy

Suorahaku usein kysytyt kysymykset eli kaikki mitä haluat kysyä suorahakukonsultilta

Usein kysytyt kysymykset eli
kaikki mitä haluat kysyä suorahakukonsultilta

Mietityttääkö? Me vastaamme – myös niihin hankaliin kysymyksiin. Jos et löydä alla olevista vastausta, niin ota yhteyttä Tuomakseen. Keskustelemme mielellään suorahakuun ja rekrytointiin liittyvistä haasteista ja tavoitteistasi, matalalla kynnyksellä ja luottamuksellisesti.

Mitä jos kandia ei löydykään?

Löytyy, jos projektiin lähdemme. Saat meiltä aidosti sitoutuneen tiimin, joka ei anna periksi, vaikka kandien etsiminen olisi todella haasteellista. Tunnemme myös omat rajamme, emmekä ota projekteja, joihin meillä ei ole soveltuvaa toimialatuntemusta.

Entä jos kandi lähtee pois kuuden kuukauden päästä rekrytoinnista?

Olipa syy ihan mikä tahansa, teemme korvaavan haun veloituksetta. Palvelullamme on aina vuoden takuu, kaikissa tilanteissa.

Pystyykö pieni tiimi hoitamaan ison organisaation suorahaun?

Yksi haku on yksi haku, organisaation koosta riippumatta. Saat meiltä aina neljän huippuammattilaisen tiimin tekemään rekrytointiasi.

Meillä on pitkä kokemus eri kokoisista yrityksistä, pörssiyrityksistä startupeihin. Palvelemme jokaista asiakasta samalla pitkälle hiotulla palveluprosessilla, jonka ansiosta pystymme hoitamaan useita hakuja samanaikaisesti ja yhtä korkeatasoisesti.

Mikä tekee suorahakukonsultista hyvän?

Tiimityöskentely pesee yksilösuorittamisen ja siksi hyvä suorahakukonsultti = hyvä suorahakutiimi, johon myös asiakas kuuluu tiiviisti.

Tiiminä työskennellessä onnistuminen ei ole kiinni yhden ihmisen osaamisesta. Asiakkaan tavoitteita ja tarpeita on kuuntelemassa useammat korvat. Vaikeista tilanteista voidaan keskustella ja ongelmia ratkoa yhdessä. Siksi kaikki hakuprojektimme ovat tiimityötä.

Jos pohdit sopivan suorahakukumppanin valintaa, niin lue Suorahaku – Ostajan oppaamme. Kokosimme oppaaseen tärkeimmät asiat, jotka suorahakutiimiä valitessa kannattaa selvittää.

Lue Suorahaku – Ostajan opas

Paljonko suorahaku maksaa?

Investointi on suuruusluokaltaan 2,5 – 3 x rekrytoitavan henkilön kuukausiansiot. Annamme aina oman kiinteähintaisen tarjouksen jokaisesta tehtävästä.

Miksi suorahaku maksaa niin paljon?

Siksi, että saat neljän huippuammattilaisen tiimin tekemään rekrytointiasi. Suorahaun ja julkisen työpaikkailmoittelun välinen suurin ero on kandien laadukkuudessa ja soveltuvuudessa.

Suorahaku ei ole tusinatuotantoa, jossa haastatteluun otetaan 10 ensimmäistä kohdalle sattunutta kandia tai persoonatonta ilmoituksella hakemista, vaan tehtävän tarpeet yksilöllisesti huomioon ottava prosessi, jossa jokainen kandi on huolellisesti analysoitu ja henkilökohtaisesti valittu. Haussa keskitytään piirteisiin, jotka ovat paljon syvemmällä kuin mitä työpaikkailmoituksella koskaan pystytään määrittelemään.

Vaikka suorahaku on merkittävä investointi, olemme kuitenkin ketterä yritys, jonka kanssa et maksa mistään turhasta. Kun rekrytoitavan henkilön osaaminen ja soveltuvuus ei ole yhdentekevää, suorahaku on kaikesta huolimatta kustannustehokas ratkaisu, joka sekä tuottaa laadukkaita kandeja että säästää rekryprosessiin kuluvan ajan ja vaivan.

Miten soveltuvuusarviointi tehdään ja onko siitä oikeasti mitään hyötyä?

Soveltuvuusarvioinnin painoarvo päätöksenteossa on 10-20 % välissä. Se ei ole kristallipallo, vaan useimmiten tukee näkemystä, joka hakijasta on jo muodostunut. Toisinaan arvioinnissa kuitenkin nousee esiin piirteitä, joita ei ole huomattu aikaisemmin, ja joskus soveltuvuusarviointi voi estää virherekrytoinnin. Asiat, jotka nousevat esiin arvioinnissa, tulevat esiin myös koeajan aikana.

Soveltuvuusarviointi antaa yritykselle vinkkejä henkilön johtamiseen ja siihen, kuinka henkilön potentiaali ja parhaat puolet saadaan esiin. Lisäksi se tukee hakijan ammattitaidon kehittämistä antamalla ulkopuolisen ammattilaisen arvion henkilökohtaisista vahvuuksista ja kehityskohteista.

Suorahakutoimiston projektiin soveltuvuusarviointi kuuluu optiona eli sitä ei ole välttämätöntä sisällyttää hakuun. Voit ostaa arvioinnin meiltä myös erikseen.

Mitä soveltuvuusarviointityökalua käytätte?

Meillä on käytössä kaikki SHL:n arviointityökalut, joiden olemme todenneet olevan markkinoiden parhaita: riittävän syvällisiä, mutta ilman turhia elementtejä. Testitulokset käydään kasvotusten läpi ensin arvioitavan, ja sen jälkeen toimeksiantajan kanssa.

Mikä off-limits -käytäntönne on?

Annamme hakusuojan koko yritykselle vuoden ajaksi.

Suorahaku keskustelu

Menestyksesi on meille tärkeintä ja siksi viemme hakusi maaliin sitoutuneesti ja sinnikkyydellä.

Jos rekrytointi on sinulle ajankohtaista, ota yhteyttä Olli-Pekkaan p. 0504444450 tai sovi keskusteluaika Tuomaksen kanssa alla olevasta napista.   

Sovi keskusteluaika

Suorahakuprosessimme on projekti, jolla on selkeä alku ja loppu.

Suorahakuprojektimme on hiottu ja mallinnettu yksinkertaiseksi, läpinäkyväksi ja sujuvaksi – projekti sisältää kaiken tarpeellisen eikä mitään turhaa, ja se on jokaiselle asiakkaallemme yhtä laadukas. Pidämme sinut kartalla projektin etenemisestä ja raportoimme selkeästi prosessin eri vaiheista.

Brief: Onnistumisen perusta

Projektin onnistumisen edellytykset luodaan perusteellisella, yksilöllisellä ja strategisella paneutumisella. Käymme yhdessä läpi, mitä odotuksia tehtävälle asetetaan, ja perehdymme yrityksen strategiaan, kulttuuriin, arvoihin ja toimintaympäristöön.

Tarkkaan määritelty tehtävä ja yksityiskohtaisesti laadittu ehdokasprofiili selkeyttävät tarpeen: millaista henkilöä haetaan ja mitkä tehtävän vaatimukset ovat. Osaamme myös oivalluttaa ja haastaa miettimään määrittelyjä tuoreista, strategisesti tärkeistä kulmista. Projekti aikataulutetaan heti startti-palaverissa.

Profiilit: Potentiaalisten henkilöiden etsintä

Etsimme systemaattisella prosessilla kiinnostavan profiilin henkilöitä sekä yrityksiä ja organisaatioita, joista sopivia henkilöitä löytyy. Haussa hyödynnetään julkisia ja Suorahakutoimiston omia tietokantoja sekä tiimimme laajaa asiantuntijaverkostoa.

LongList: Kandidaattien esittely

Esittelemme LongList-kandidaatit sovittuna ajankohtana, keräämme palautteenne ja teemme tarvittaessa täydentävän tutkimuksen. Käymme yhdessä tulokset läpi ennen kandidaattien kontaktointia.

Kontaktointi: Ehdokkaiden haastattelut

Haastattelemme suorahaun kautta löytyneet ja tehtävään soveltuvat kandidaatit. Haastatteluissa käydään läpi tehtävän tavoitteet ja odotukset sekä henkilöiden ammatilliset taustat. Kiinnitämme erityistä huomiota henkilöiden motivaatioon, kunnianhimoon ja soveltuvuuteen. Peilaamme ehdokkaan ominaisuuksia tehtävän vaatimuksiin sekä yrityksen tavoitteisiin, strategiaan ja kulttuuriin.

ShortList: Kandidaatit

Esittelemme tehtävän vaatimukset täyttävät kandidaatit ja ehdotuksemme asiakashaastatteluihin tulevista henkilöistä. Palaverissamme käymme läpi kunkin henkilön osalta heidän vahvuutensa ja kehityskohteensa suhteessa tehtävään ja tavoitteisiin.

Asiakashaastattelut

Asiakashaastattelut tehdään joko Suorahakutoimiston tai asiakkaan tiloissa. Tämän jälkeen päätetään soveltuvuusarvioinneista ja jatkohaastatteluista. Referenssien antajat haastatellaan ja haastatteluista toimitetaan kirjallinen raportti asiakkaalle.

Optio: soveltuvuusarvioinnit

Jatkoon menevien kandidaattien soveltuvuusarvioinneissa haetaan vastaukset haastatteluissa avoimeksi jääneisiin kysymyksiin ja tarkastellaan henkilöiden psykologista ja kognitiivista sopivuutta tehtävään.

Henkilövalinta

Olemme tukenasi toivotulla tavalla myös lopullisessa valintavaiheessa.

Selkeä, huolellinen ja hyvin johdettu suorahakuprojekti

Ei hässäköintiä, ei säätämistä. Selkeä, huolellinen ja hyvin johdettu suorahakuprojekti tuo sopivan henkilön luoksesi.

Soita Olli-Pekalle p. 0504444450 tai sovi keskusteluaika Tuomaksen kanssa alla olevasta painikkeesta.

Sovi keskusteluaika
”Tahan tulee referenssiteksti. Mikali suinkin mahdollista, kannattaa suositukset pyytaa jostakin tietysta kulmasta pyytamalla suosituksen antajaa vastaamaan kysymykseen.”

Sini Suosittelija

Suosittelijayritys Oy

Suorahaku ostajan opas auttaa suorahakukumppanin valinnassa.

Suorahaku – Ostajan opas: näin valitset yrityksellesi sopivan suorahakukumppanin

Suorahaku – Ostajan oppaan tarkoituksena on auttaa sinua löytämään yrityksellesi sopivin suorahakukumppani. Oppaassa kerrotaan suorahakutiimin osaamisvaatimuksista ja annetaan vinkkejä kysymyksiin, joihin kannattaa selvittää vastauksia ennen suorahakukumppanin valintaa.

Lue Ostajan opas